El portal dels estudis de comunicació des de 2001

Edición en español

Edició en català

Edição en português

Dossiers

ISSN 2014-1475

Juan Díaz Bordenave In Memoriam (1926-2012)

Juan Díaz Bordenave va ser un intel · lectual paraguaià, considerat un dels pares del pensament llatinoamericà en comunicació. El Portal dedica aquest dossier, coordinat per Alejandro Barranquero (Universitat Carlos III de Madrid), a repassar la figura, obra i llegat teòric de Bordenave de la mà de diversos investigadors.

 

Juan Díaz Bordenave va néixer a Encarnación (Paraguai) el 1926. Va estudiar Agronomia a l'Escola Nacional d'Agricultura de Casilda, Argentina, després del que va viatjar als Estats Units, on va cursar un màster en Periodisme Agrícola a la Universitat de Wisconsin (1955).

El 1966 va obtenir el títol de Doctor en Comunicació a la Michigan State University. Va treballar com a especialista en comunicació agrícola a l'Institut Interamericà de Cooperació per a l'Agricultura entre 1956 i 1980. El 2002 va retornar a Paraguai i va ser nomenat rector de la Universitat Teko Arandú. Posteriorment va estar involucrat en la creació de la primera mestratge de Comunicació per al Desenvolupament i el Canvi Social a la Universitat Nacional de l'Est.

Entre les seves obres destaquen Estrategias de enseñanza-aprendizaje(1982), Comunicación y sociedad (1985), Participación y sociedad (1985), Planificación y comunicación(1978), Qué es la comunicación rural, Alem dos meios e mensagens (1987), Educación a distancia: fundamentos y métodos, Educación rural en el tercer mundo i Communication and rural development (1977).

Va morir el 22 de novembre de 2012 a Rio de Janeiro, Brasil.

Considerat un dels pares del pensament llatinoamericà en comunicació, el Portal dedica aquest dossier, coordinat per Alejandro Barranquero (Universitat Politècnica de Catalunya), a repassar la figura, obra i llegat teòric de Bordenave de la mà de diversos investigadors.


-

Coordinador del dossier: Alejandro Barranquero
Agraïments: Miquel de Moragas, Ana Fernández Viso

Juan Díaz Bordenave y el arte del collage

Alejandro Barranquero

Tributo a Juan Díaz Bordenave

Luis Ramiro Beltrán

Tributo a Juan Díaz Bordenave

Vicente Brunetti

La última entrevista a Juan Díaz Bordenave

Manuel Chaparro

Juan volvió a nacer

Alfonso Gumucio Dagron

Juan Díaz-Bordenave. Sabiduría desde la sencillez

Víctor Manuel Marí Sáez

Elogio de la claridad y de la espiritualidad

Daniel Prieto Castillo

Juan, alguien que simplemente no ha de irse

Erick R. Torrico Villanueva