El portal dels estudis de comunicació des de 2001

Edición en español

Edició en català

Edição en português

Dossiers

ISSN 2014-1475
  Ensenyament i aprenentatge de la competència mediàtica

12/2018

Per Amparo Huertas Bailén (InCom-UAB)   L’alfabetització mediàtica va ser objecte de debat a la jornada coorganitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya el 30 de novembre de 2018 amb el títol «Jornada sobre alfabetització informacional i mediàtica per una ciutadania crítica». Davant l’imparable creixement de l’oferta de continguts, l’augment de l’addicció tecnològica, la preocupant polarització de les opinions a l’entorn digital o la ràpida expansió de la infoxicació informativa, hi ha un acord pràcticament unànime al voltant de la utilitat de l’educació mediàtica com a via de solució. «A un moment on les opinions són sagrades i els fets, qüestionables» —així ho va descriure el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Ignasi Genovès, a l’acte d’inauguració—, establir estratègies per afavorir l’alfabetització informacional ha esdevingut una obligació.

  Comunicació i Procés català

11/2018

Redacció OCC InCom-UAB   La història actual de Catalunya i la seva relació amb Espanya ha estat marcada per l’anomenat Procés català, un moviment sociopolític iniciat l’any 2006 que reclama el dret a l’autodeterminació (dret a decidir) de Catalunya per aconseguir la seva independència. Caldrà un temps per poder observar aquest moment històric de forma global i amb la calma que qualsevol anàlisi amb rigor precisa. Però, no obstant, ja tenim al nostre abast diferents textos que ens permeten començar a reflexionar amb certa profunditat sobre el paper desenvolupat pels mitjans de comunicació.

  L’ICANN es reuneix a Barcelona

10/2018

Redacció OCC InCom-UAB L’ICANN, l’ens regulador dels dominis d’internet que també s’encarrega de preservar la seguretat, estabilitat i interoperabilitat, s’ha reunit per primera vegada a Barcelona amb motiu del seu 63 Meeting. Entre els dies 20 i 25 d’octubre de 2018, l’ICANN ha celebrat la seva reunió anual més important al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).

  El consum cultural de les dones musulmanes d’origen migrant

09/2018

Per Amparo Huertas Bailén (InCom-UAB) Si a finals del segle XX es podia observar el fenomen migratori com un fet puntual i això es feia servir com a excusa per a eludir la seva anàlisi, avui comença a ser urgent conèixer millor aquest col·lectiu incloent les «segones generacions». És necessari estudiar el quotidià d’aquestes persones, atès els problemes de desarrelament i d’exclusió social que poden donar-se arran de la seva condició d’emigrant, sobretot si el vertader objectiu de les polítiques públiques és aconseguir una societat cohesionada i contribuir a l’eliminació de perjudicis i rumors que, molt sovint, es basen en el desconeixement i l’estereotip.

  La funció dels periodistes de gabinets de comunicació

07/2018

Els estudiants de periodisme surten preparats de les Facultats per treballar als gabinets de comunicació? Quins perfils es busquen i quines aptituds es demanen? El rol del periodista corporatiu, a debat.